Depressieve gevoelens – Huisartspraktijk Bos – Weesp
Header afbeelding
Huisartspraktijk Bos
Mr. C. Kooimanscentrum 15b 1383 ED
Weesp

Depressieve gevoelens

In het leven kan een hoop veranderen of gebeuren, een huwelijk, geboorte, maar ook een overlijden, verlies van partner of werkloosheid kan bijdrage aan ons gemoed.

Vaak zijn somberheidsklachten, of klachten van depressie van voorbijgaande aard, binnen een jaar hersteld ruim 60% van de patiënten. Het is belangrijk om te weten wat een depressie is, wanneer je een depressie kan hebben en vooral.. wat kunnen we eraan doen?

Somberheidsklachten
Gebeurtenissen die zich plots voordoen, zoals het overlijden van een dierbare, liefdesverdriet na het beëindigen van een relatie of andere voorvallen kunnen van invloed zin op onze stemming. Het is een natuurlijke reactie, waar ons lichaam en geest aan moet wennen. Het is een normale reactie die ook vanzelf weer hersteld. Somberheidsklachten zijn vaak kortdurend, van enkele dagen tot weken en deze gevoelens zullen dan slijten.

Enkele tips wanneer je je somber voelt:
– Praat over je gevoelens met anderen
– Probeer een dagritme aan te houden, vaste bedtijden
– Plan activiteiten met mensen waar je je veilig mee voelt, maar let ook op je grens
– Het helpt om gedachtes op papier te zetten
– Probeer werkzaamheden zoveel mogelijk door te laten gaan, afleiding kan op momenten ook helpen.
– Probeer gezond te blijven eten, bewegen en probeer het gebruik van alcohol te miniseren.

Er zijn op internet een hoop hulpmiddelen te vinden, probeer eens op de volgende website van mirro.nl te kijken naar het thema depressie (hier komt dan een link te staan).

Wanneer somberheidsklachten te lang duren, kan het een depressie worden. Heeft u langer dan drie weken klachten zoals moeheid, weinig energie, geen zin in activiteiten, seks of slaapt u teveel of te weinig? Neem dan contact op het met de huisarts. Enkele gesprekken met de praktijkondersteuner geestelijk gezondheidszorg kan u helpen om de gedachte te structureren en ruimte creëren.

Een depressie gaat vaak gepaard met de klachten die horen bij somberheid.
De klachten zijn vaker heviger; geen zin of lusteloos een groot gedeelte van de dag, slaapproblemen, waardeloos voelen, geen tot weinig concentratie en gedachtes over de dood.

Vormen van depressies:

  • Winterdepressie: in de winter worden we somber, in de lente knappen we weer op.
  • Postpartum depressie: depressieve gevoelens na geboorte van kind
  • Dysthymie: depressieve gevoelens langer dan twee jaar

De klachten die horen bij een depressie lijken op die van somberheid, maar over het algemeen duren de klachten langer. Probeer dagstructuur te behouden. Bij aanhoudende klachten neem contact op met de huisarts. Mogelijk zal zij je doorverwijzen naar de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg om een door te praten of een kortdurende behandeling te starten.